28 February 2011

Malas jumpa doctor??!





Korg mls nk jumpa doc? ataupn korg nk save budget bile kne selsema? ni lah obatnyee....kalo jumpa doc, sure kne paling murah pn $25..tp obat ni br $12 satu papan ;) jgn tkt, obat ni lulus smua ujian..aku cite kt sni sbb aku guna ni je bile selsema..alhamdulillah, dlm 3 ari setle masalah..

Ade byk lg brand obat selsema, tp yg ni aku serasi..mmg x ngantuk lgsg, sehari telan sebiji je, clarinase ade 2-3 jenis, yg ni biase dpt kt pharmacy..aku pernah mntk kt Demc, hospital kt umah aku, doc tu bg clarinase 24hr, lg dahsyat, kjap je ilang selsema..yg tu aku crk kt pharmacy x pernh jumpa, maybe dosage dia kuat kot, tp kne igt. setiap obat adalah  dadah..jgn amik lebey2..

Tu sbb aku mls nk g klnk kalo selsema, obatnye kadang2 berbakul2 tp hasil x de, pastu obat smua yg ngantuk..ubat ni kadang2 ikut kite pny keserasian bdn, kalo ngam ngan kite, elok la, kalo x mmg berminggu2 la telan obat ;) info ttg obat korg leh cek kt MIMS, klik je mims tu aku dh link kn..kalo nk cek sebarang ubat leh cek kt situ..kadang2 kalo kite dh slalu jmpa doc, lame2 kite pn dh tau ubat apa yg kite kne telan bile sakit kn..so make a note each time korg sakit, so nnt bile mls nk jumpa doc bole bli kt pharmacy je..lg bagus kalo pharmacy tu kt dlm hsptl or skang ni kt guardian pn ade..tp kalo 3 ari x de kurang tu, jmpa la yg lbh pakar, jgn biar smpai seminggu, nnt kronik plak ;)

Kais pagi makan pagi, jgn dok kais je keje tu





Heheheh...ini aku saje post, nk mntk pendapat korg, tolong la pd yg dh otai2 blogging ni, trn kn la ilmu sket kt hamba yg lemau ni..br sebulan dorg byr .50sen...bg aku ok la, tp x leh cover bill internet lg ;( mcmane nk tmbh angka tu??

Bole la share sket, plsssss...pahala, lg pn bkn duit korg yg kuar kn?? brape kali org klik kt iklan br kite dibayar? atau brape rmai unik visitor br kite di bayar? aku masih musykil lg dlm bab pembayaran ni...tp blogging just for fun and to fill out my free time(ade ke?) ngeh ngeh ngeh....

27 February 2011

Ghumah Hantu??


Hurmmmm...cite ni aku x pasti dh lama famous ke apa?? nape 1-2minggu ni meletop cite ni..menunjukkan betapa kuatnye pengaruh FB dlm idup masy. m'sia skang ni..sbb apa aku ckp mcm tu? aku dok shah alam, bole dikatakan 4 kali seminggu aku lalu tepi umah ni sbb umah ni tepi jln bsr..x pernah ade byk kete park kt tepi jln tu..smpai la jumaat mlm last wik bile aku blk anta kwn aku yg mmg dok sec.2 ni, aku nmpk punye la ramai org kt umah ni, amik gmbr, lpk dpn umah, apa korg bikin pilim ke?? berani eh....

Aku ada dgr psl umah antu tp x tau plak umah ni ;) sbb sec.2 byk sgt umah antunye, bole bukak theme park la aku rase..mula dgr cite umah ni aku gelak, sbb smpai mati, sbb aku x pernh plak dgr penyewa mati kne kaco, kalo owner ngan pkerja time nk buat umah tu ade la (tp umah lain, bkn dlm gmbr tu)...

Mmg buat hal la korg ni, selama ni aku anta kwn aku, lalu tgh2 mlm kt area ni ok je, skang ni x sdap plak nk lalu ;( tp cite dr FB ke EMAIL ke FORUM smuanye hampir sama..kire btul ke? aku x nk komen, sbb aku percaya ade alam ghaib ni, permainan syaitan..cume tu la aku tkt, korg dh tau psl cite umah ni, lg korg nk g tgk tgh2 mlm jumaat..x kisah la bile pn, tp korg ni brani sgt la kn....kang dh kene br taw!! bnda ni dtg bkn time korg rmai2 kt umah tu tp bile korg sendirian nnt...pikir la sndri eh, aku bkn bapak korg nk igt2kn lebih2 ;) pd sape yg lum baca kisah ni, bole klik kt link yg INI dan juga INI..satu aku amik dr FB, satu lg dr FORUM...(perkataan korg dlm text ni refer kpd yg suke mencari xtreme hantu ;p )

tp dlm forum rata2 x percaya..Allah lebih mengetahui setiap kejadian dan makhluknye..Wallahu'alam

Hukum PornzZz






Zaman skang ni, teknologi mmg pyh nk bendung..lg2 internet, tekan je, tup tup dh kuar..type je apa kite nk, pastu search, confirm ade info..teknologi mmg bgs cume terdapat beberapa golongan yg slh gune..kite bole cek top 10 search, apa yg dunia carik dlm google or apa yg org negeri kite carik dlm tempoh sedekat 7 hari..korg bole cek kt google insights..nnt dia akan tunjukn top list web yg org surf..

Kite, sbg org Islam ade batas tertentu dlm melakukan satu2 perkara. Kt sni aku nk ckp penyakit yg teruk skang ni, pornografi..apa hukum nye ni? Ade yg ckp haram, ade yg ckp makruh ;) aku dh tgk byk soal-jwb agama ttg porno ni & semuanye ckp HARAM..nape eh haram? Sbb korg tgk aurat org lain, even korg dh kawin & ade yg laki bini layan skali..HARAM adalah jawapan yg tepat & tiada alasan utk tu, btul?

Kirenye korg tgk aurat org lain dh kire dosa, apatah lg dgn aksi2 tertentu :) ade yg ckp, baik tgk porn dr aku buat zina ngan org lain..aku tgk porn x kaco org ;) apada..mmg x kaco, tp mmg Allah dh sebut, "Janganlah kamu hampiri zina"..Allah x ckp Jgn kamu berzina..ayat hampiri tu kite kene kupas la sket kn..1. korg x berzina tp lyn porn..2. pas tgk mesti korg rase mcm nk test yg btul2 pny..3. bile nk test ade yg dpt, ade yg x dpt, bile x dpt tu yg jd kes rogol/bunuh..4. bile dh dpt puaskan nafsu, thn depanye ade kes buang bayi plak..(utk mereka yg blum berkahwin) so kene x ayat Allah tu dgn porn ni..dari 1 ke 1 hal bnda ni BERKAIT..

Aku bknlah ustaz or sorg yg alim, aku pn mcm korg gak, ade masa lalai, ade masa rajin..tp tu la, kite seharusnya muhasabah diri kite..dlm surah an-nur:30-31 pn ade ckp psl aurat ni..
“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang mereka perbuat. Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya.”
Jelas dh ayat ni, jaga pandangan kite atau pn ade yg ckp 'zina mata'.
Selebihnya kalo nk tau ngan lbh dlm, tanyalah alim ulama or org yg berilmu..aku cuma smpaikan apa yg aku tau, harap2 dpt merubah hati org lain mahupn aku sendiri..amiinn..Waallahu'alam

25 February 2011

KembaQ 4






fuuuuhh!! lama x tulih apa kt sni, sbb terlampau la bz 2-3 ari neh..dr melayan anak sndri, smpai la melayan anak org kee anak rabbit..

Ni kes mak x tau nk jaga anak, end up aku yg bz mcm org gile..tau buat 'projek' tp dh dpt anak men tinggal je..bpk dia pn sama, bole buat x reti je, siap sepak2 anak lg, igt bnda tu apa?? ade nyawe taw!! tiap2 2-3jam aku kne bg susu..



Dh la anak dorg x leh sjuk, skang ni cuaca x menentu, jap pns terik, jap ujan ribut..aku nk biar kang sian plak..ni sekoq dh mati dr awal, bdn x cukup kuat kot..mereka2 ni lahir time aku nk pi keja kul 7, nk bg mkn kt mak bpk dia, tgk2 tgh branak.uru-ara pg tu, trus msk keje lmbt..aku igt lahir nxt wik, slh kira lg ;(

yg payahnye bila mak buat dunno je, fenin....aku lak kne jd mak, bncuh susu..dgn anak aku yg kck, korg plak lahir time2 ni, mmg mura rezki tp aku harap dorg dpt la berthn smpai bsr..sbb bile mak x bg susu awal, daya thnnye pn kurang, lbh kurang sama je ngan manusia..
                      


ni dh pancut, pndai nyorok eh!!
ni la dia...yg putih apak eh, yg itam omak eh..dh ade anak siap leh bercanda kt tepi2 pasu lg, bkn nk jg anak...aduuusss..ni la namanye binatang, tp kalo manusia pn cam gini gak, sama la level korg ngan mereka ini!!

23 February 2011

Digital






Digital adalah era kite skang ni..tp apa yg korg tau pasal digital? adakah singkatan dari digit + all? ia adalah data teknologi yg mempunyai nilai secara berasingan..huh?! pelik bunyinye......

Apa yg ade pd digital ni? Aku pendekn cite kt sini, trus pd motif aku buat post pd tgh mlm ni..terigt aku pd sembang2 ngan bdk2 IT notty pd bln lps..skang ni rmai remaja mahupun anda ;) yg suke snap pic sndri or video sndri kn? kn? kn? hahahaa..yg x censored tu x pe la, probnye yg suke amik bhn2 40SX ni, dh la tu sndri punye..ok! korg ckp korg dh delete file2 cam gitu dr memori kad or hp or laptop or sbgnye la skang ni byk sgt bnda tp smuanye gune memory kn? ade btul? ;)

Oleh itu, jgn la suke amik gmbr2 x snonoh sndri mahupn kwn2 korg, bogel pnuh, separa bogel atau sebagainye..korg igt dgn delete camtu je data bole ilang? hahahaa...data korg bole di recover blk dgn snap! petik jari jeeee ;p bnda2 ni berlaku kt smua brg yg gunakan memory, dr SD card smpai la ke PC korg..jaga2 haaa...nk tau ke mcmane nk recover data org yg delete tu? hmmmm, x yah la kn, bnda tu x elok..cuma kali ni aku bg tips mcmane nk kasik ilang abis memory jahat dlm memory base digital korg tu.

Sebenarnye,skali kita delete sesuatu file ke data ke, bnda tu smua tak dibuang terus.Data itu akan masih terawang-awang dalam storage anda.Proses delete cume memadamkan display file itu daripada korg..Format? Haaaa, proses format pn cume akan menyediakan ruangan kosong untuk korg dan buang partition tidak memadam data,tp cume memadam sistem cara storan data.

Ok, mcmane nk bg clear data abisss...katakan korg pny memory kad tu 2GB, korg delete dulu gmbr2 or vid2 nakal tu (cucuk kt pc lg snang)..nape cucuk kt pc lg snang? orite, bile memory korg dh kosong, actually data yg dh delete td ade lg kt blok2 kck dlm tu, cuma operating system korg x bg nampak je, so dr sini ade org leh recover blk..tp jgn risau, kite smbng blk k..korg dh empty kn memory kad td..pastu korg sumbat plak dgn lagu2 or video2 movie yg size dia besar smpai pnuh memory korg, 2GB kn td? haaa, sumbat smpai 2GB..

Dh setle sumbat smpai pnuh korg delete lg skali data yg ntah apa2 korg sumbat td..Hows it work, man?? ;) ni kire mcm korg overwrite blk la memory tu, so kalo ade yg suke recover2 ni pn akan dpt video hindustan or spongebob je..ok? clear? kalo blum, kasik komen ler eh..tp sure ade yg menggelupur skang ni tgh delete 'brg' korg dlm hp eh  ;) slamat mencube!!

22 February 2011

Elyana menari dengan ghairahnyeeee

video

ooooo yeah!! aku jmpa vid ni time tgh gooooogle video clip lame2 90an, mcmane bnda ni leh ade plak? ;) x pernah tau pn..tp bile aku baca komen2 yg ade, vid ni time dia lum kawen lg jgn buat spekulasi sebarangan..x de isu pn nk jatuhkn dia or watever, cuma klaka je..tp btul ke dia ni elyana artis tu?? korg nilai la sndri eh..sbb dr percakapan yg aku dgr bunyi mcm org sabah/swak/indon kot..tp more tu sabah coz ade ...baa at the end..utk org2 sabah jgn trase plak, aku bg pandangan je..

mcmane la kn leh terlepas vid ni kt dlm internet, sure dr kwn2 yg dlm vid ni gak kn, x kn la ade org lain yg amik, erti kata lain, kwn2 lu yg buat dajjal, kami lihat & menilai je..well, its a good show to watch ;) bg aku biasa la org pompuan mcmni kt dlm tmpt tersorok kadang2 mmg gini, tp pada org lain, aku x taw ler, mulut org bkn leh tutup..heheheh......

Hancusss

Ihsan Utusan online


X sanggup, tp tu la dia..sedey tp benar dan terjadi..pkck ni seorg OKU yg dulunye ade gerai kt kwsn ni..tp skang dh jd parking lot kete..Bkn nk slhkn sessape ek, tp kite kne pikir dgn mendalam utk ambil sesuatu tindakan, btul? pkck ni nnt nk beli beras gune apa? Mana la tau kalo tu la satu2nye punca rezki dia kn..ish..ishh...ishh..

Bayangkn pkck ni family korg, sanggup? kalo btul dia melanggar undang2, tapak gerai tu dibuat secara haram, apa lg? x de lesen ke, bole ambil tindakan tp tlg la pikirkn aftermath bnda2 ni..kalo bole bg la jln lain kt dorg, jgn la biarkn org mcmni terkontang-kanting..bkn org lain, bangsa awak juga, sedara muslim awak gak kn..hmmmmm, dunia dunia dunia

21 February 2011

Pelumba Negara Ditusuk






Hadoiii..tgk gmbr je dh ngeri apatah lg kalo kne ek..ni la dia Jaguh Lumba Beskal negara, br la wira namanye, mcm g perang la plak smpai kne tusuk2..insiden ni terjadi dkt Manchester utk kejohanan Siri Klasik Piala Dunia..tp hero ni dh slamat dibedah semlm..yg tgh papah dia tu Penolong Jurulatih, sape eh namanye ;)

Apa yg dibanggakan? even kne tusuk kt betis kiri, beliau dpt pignat gangsa, kire 3rd place la tu, syabas Wan Azizul..bnda ni terjadi bile dorg belanggar dgn speed 60-70km/j..laju ke x, korg pikir la sndri, beskal je tu..smpai pcah la trek tu kn kalo x laju..ishhh...so next month dia x dpt la join game kt Apeldoorn, Netherland.

Anak Malaysia yg patut dibanggakn..sanggup berkorban apa saje demii maruah negara..Tanah Tumpah Darahku!!

AMARAN DARI PIHAK POLIS

gambar hiasan

BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

Baru minggu lps aku cite pasal telor, laa ni dorg maen ngan kertas la pulok!!
Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kereta dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur. jap2, pasang air-cond ngan radio dulu ;)

Bila kita tgk kt cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah berjaya diperolehi dgn semudah A-B-C, 1-2-3  ;0


BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Harap2 bkn kertas dr AhLong udah ler..heheheh
Zaman la ni mcm2 boleh jadi.Kena banyak beringat

20 February 2011

Fasha Bikini Sanda


Heheh...issue kontroversi artis ni smpai bile la nk settle ek..aku x masuk cmpur ;) tp isu dia pakai bikini  ni time new year kt Bali (org ckp) aku saje buat post ni sbb nk tau cite btul..blog yg upload pic ni tu haa, kt gmbr tu, tp dorg x bgtau kt mana dpt info ni smua..

Sian, ade je prob minah ni, tu la dia, kalo dh jd artis mmg la byk org buat coverage psl hang tp nape artis lain x seteruk yg hang kene? hahahaaa, lu pikiaq la sndri..pasni x tau la mcmane hang pny rezeki kn, byk ke x job yg dpt, dok asyik kontreversi je..tp ni aku rasa la kn, org mandai2 upload sndri bikin panas, sbb kalo tgk pn x de la seksi mana, cuma kalo cite tang aurat tu mmg x larat la nk habaq..tp slh dia gak, nape la lagu tu eh, happy sgt ke smpai x leh pikir??  ;)

Realiti atau Simpati


Aku tgk, aku trus mcm x snang duduk..aku folow citer ni time dorg tgh cr org je, bile dh msk time konsert nnt tgk sket2 je..Okeh, apahal realiti show kt msia ni? aku respect lg prog mentor ni but not AF, plssss ;) dh muak, parrt tu nnt aku ckp kt post lain la eh..

Br je tgk mentor5 td & wat the hell wif the contestant? ko dtg nk ujibakat ke nk cite bnda sdih..ok, aku tau x smua org snang kt dunia ni tp jgn la gitu, nk cite ko pyh nk dtg ujibakat smua, x yah ar, ni bkn prog bersamamu..satu hal lg, ko dtg utk UJIBAKAT k bkn artis ko tu buat sesi BERTEMU PEMINAT..apadaa, sebole2 nk gak artis yg dgr ko nyayi..bagus sgt ke? tlg la fhm makna smua tu..pastu yg beriya nk mentor dorg dgr tu dpt ke jd protege? ahahhaa..x dpt pn kn.

Beb, stakat kwn ko ckp ko leh nyanyi, suara ko sdap time karoake, mak lu puji suara ngam, bini hang ckp hang bole menang, X YAH la ssh2 nk dtg ujibakat...they need the X-FACTOR, stakat nyayi lagu mendatar je mcm brita baik g try kt nona, btul? pastu bile kne komen byk bunyik, adoyaiii, lemau la minded sape yg gitu..(tetibe pns lak :p ) tu la kelemahan kite sbg manusia, x leh trime komen org, padahal org tu dh lama dlm bidang tu, awk tu takat nyanyi dlm kete je ok la...fuuuuhh!! lapang dada sket dh lps kt sini ;)

Tp kn, mcmane erra fazira tu leh jadi mentor? byk ke award dia menang? brape album dia ade? ngeh..ngeh..ngeh

PT vs ORI


Ahhhaaaa..sekali lg aku ke Pasar Tani kt sec. 13 ari ni..rmai la plak org even tgh2 bln ni, syabas org kite mampu bg support kt peniaga2 kecil..termasuk la aku ;)

Motif aku g sana tiap2 minggu saje nk bg kuar peluh smbil dpt tgk brg2, kot ade yg menarik aku terjebak la beli..mcm biase la, aku bwk anak aku si abg ni, niat kt umah td nk bwk adek tp abg plak nangis lebih, so kne switch la, x pe, ptg nnt turn adek plak g jln..

Aku nk bwk adek sbb dia dr last wik sebok maen jam aku, so igt nk crk kn la jam dia this week..x pe, abg dia nk wakilkn..hmmmm..dh la kasut dia x muat, so aku kne la dukung bdk tembam ni slama sejam pertama..dh nk tcabut bahu ni rase, pusing pny pusing x jmpa gak gerai jam bdk, smua stok org tua je..pastu tgrak ati nk bli kn tembam ni kasut ala2 crocs cine tu, pn x jmpa gak.

So dh lbh sejam aku dukung tembam ni, aku pn nk chao la sblm pinggang aku bengkok dgn bdk 11kg ni..berkat anak, rejeki dorg, smbil jln nk chao tu ade pn kdai jam bdk..so aku pn amik je jam Ben10(dh tu je yg lawa n kne ngan umur dorg ni) aku amik 2(abg n adek) 1 bungkus, 1 lg brader ni pkai kn kt anak aku yg aku tgh dukung..sempat la mamat ni perli aku "nah dik..Ammboooii, adik pny jam Pasar Tani je, ayah jam Ori"..terkedu aku, jgn la mcm tu, bdk2 ni x yh la jam ori, kang dia buat campak2 je...

Tp apa yg aku nk ckp kn kt sni, jam Ben10 yg aku bli ni, serius sama ngan aku tgk kt tesco time dorg ni ngamok dlu & tentu price lain gla, tesco jual $15, pasar jual $8 satu, dua dpt $15, save duit bapak ko :) dh bli aku pn smbng niat nk blk, pnat dukung bdk..mcm aku ckp kt td,, mmg rejeki dorg, nmpk pulok gerai kasut..mkck ni jual, brand pny tp ciplak la ( aku kisah apa)..mmg cantek, harga pn murah, kualiti ok! dpt kasut utk anak aku..dr $30 dia bg $25...next week kne bwk adek, crk kasut dia plak, kne adil ngan anak, kang bgadoh je keje ;p

Mmg aku puas ati ngan kasut dia, ni kire leh promote skali la kdai mkck ni, ramah pn ramah..cantik2 kasut dia..size pn byk..dr $10 - $45..kire ok la utk bdk2, kalo g kt butik x ke kne spend smpai $200, pastu bdk2 ni cpt membsr, dh rugi kn? way to go peniage2 mlayu

19 February 2011

Berat sgt ke?!!






Kali ni aku nk mengomel sket pasal solat..Benda ni tkene kt aku semlm dan tiap2 minggu (hari Jumaat).

Kat masjid tmpt aku, alhamdulillah ramai org g dtg solat jumaat..tp....aku tau la korg keje masuk kul 2-2.30, tp igt la apa sebenarnye yg korg kejar? boss or tuhan korg yg korg sembah setiap hari? rilex la, apa nk takut kalo masuk lmbt 5-10 minit sbb korg g solat, dh tu bknye sorg je yg lmbt sure rmai..And Allah tu maha adil, kalo korg lmbt pn sbb Dia, insyaallah Dia akan melembutkan hati boss2 yg x reti waktu solat neh..

Nape aku ngomel? Sbb, pintu masjid BESAR, tp aku & beberapa org lain lg payah nk masuk ke dalam. Nape eh? Ada la kwn2 kite ni trus bersila kt dpn pintu (aku x kisah sgt) tp time dh nk solat tlg la bergerak ke dlm, byk ruang kosong kt dlm tu, ini x, terpacak tegak dgn kerasnye dpn pintu tu, kononye nnt pas solat snang nk cabut, x yah rebut2 nk kuar masjid..ish...ish..ishhhhhh...nk aku tegur dh tegur dlu skali, muka konpem la mcm lembu berak batu..aku mmg x fhm org jenis mcm ni, ada sesapa leh tlg bgtau especially lelaki..

Satu hal lg, maaf berckp ye, org Msia ni time solat nk selesa mcm tgk wayang..bkn pasal air-cond or carpet yg aku nk bising sgt ni tp soal SAF dlm solat..TLG la berubah, apa korg(mereka yg terlibat) x tau ke cantiknye saf solat ni..1 barisan yg melintang belakang imam, tegak, lurus dan rapat..org Msia ni, melintang dh btul, tegak pn dh btul, lurus kadang2, rapat jgn harap sgt la..mestiiiiii nk ada gap 1 tapak kaki antara org sebelah, btul x? jgn la gitu kwn2..ni pengalaman aku la eh time buat umrah dulu, cukup cantik saf kt sana rapaaat je, luruuuusssss je..pnuuhkan yg dpn, so org lain x ssh...bile smua rapat, nmpk cantik, kononye la eh, ade org nk g ketuk kpale imam kt dpn tu, mmg x dapek la, x de ruang lgsng, masyaallah, cantik cukup cantik..berbalik kt Msia ni, aku pernah di 'daring' bile cuba menyelit, kononye dh pnuh la saf tu, tp bila aku menyelit, yg lain bergerak sket2, ade plak ruang..pelik btul la..

Rapat mcmane? tgk kt gmbr tu je la eh, nk aku terangkan kang pnjg lebar, kite smua dh bsr..aku cite ni utk kite smua, moga kite mendpt berkat dariNya..amin

~SEO~ kan blog anda


Apa dia SEO? ramai yg dh tau & x krg gak yg blum tau..bnda ni ade yg fikir penting & ade yg ckp x yah laa..

Definisi SEO ( Search Engine Optimization) ialah satu method supaya Search Engine(yg dlm gmbr tu) slalu index website/blog korg kt internet dgn proses pencarian keyword/keysearch kuar kt main page. Biasanye SEO ni paling byk org guna utk komersial. Peniaga dikire x berhasil kalo SEO dorg x dpt dicari dgn cara ni.

Ok, alasan nk gunakan SEO ni snang je, kalo ade website apa yg paling penting ialah kerjaaasama trafik! & x dilupakan jugak PageRanking..tinggi trafic, tinggi la income, lg2 part unique visitor tuh, perghhhh!!  ;) lebih krg 90% org yg gunakan internet menggunakan SEO neh, termasuk la aku..so nk buat SEO ni kene jadi seorg yg kreatif la, apa yg org akan type utk search? kadang2 tu, SEO dia MAKANAN tp bile bukak website/blog cite bnda lain, x de kaitan lgsng ngan SEO ;( tp dia kira dh dpt trafic. jgn la buat cam gini kn, asyik mkn sumpahan org je..

Dari definisi SEO diatas maka dapat diketahui apa fungsi & tujuannya :

  • Menaikkan pageranking sebuah website spy selalu terindex pada search engine sampai dapat ditampilkan dihalaman utama
  • Mendatangkan trafik / pengunjung ke website/blog melalui Search Engine
  • Membantu meningkatkan pencapaian target penjualan melalui Web Recommendation
  • Mengurangkan pembiayaan online marketing
kajian drpd: http://www.g-excess.com/en/seo-google-scaling.html

17 February 2011

Sepatu Magika

Ini kes benar, sbb aku br tkene ptg td :)

Sblm start training bola utk bdk2 ni, aku pn poyo la nk amik berat bdn masing2..kononye pas 2-3 bln training berat bdn sure trn. Aku pn letak penimbang kt depan, bdk2 ni beratur.. Ade yg dh bukak kasut, bagus snang keje x yah nk suh bukak2 lg, problemnye yg terhegeh2 x bukak kasut lg so aku pn bg la instructions..

Alistam : Nk kene bukak kasut ke ni?
Aku      : Ye la, lembab! org lain dh bukak, ko dok pkai lg wat pe? Bagus sgt?
Alistam : Sbr le, nk bukak ler neh
Aku      : Haa, dh bukak kasut, timbang!
Alistam : Huh?! btul ke? bukak kasut timbang trus?
Aku      : Ye ler, bukak kasut timbang..x kn nk timbang meja tu plak kn
Alistam : Btul ke x? Mcm x logic je? jap eh (dia pn terkial2 nk bukak tali kasut)
Aku      : Cpt sket (sambil menulis berat bdk lain kt paper)
Alistam : Ok! Dh! Brape eh berat?
Aku      : Kepunden pny bdk! Aku suh timbang berat bdn ko! Bkn timbang berat kasut!(sambil tersenyum rase nk sekeh pale)  ;p
Alistam : Td ckp suh bukak kasut timbang!! Apa laa
Aku      : Ok! ko la btul! (mmg pn)

Moralnye: next time kalo bg instructions bior jelas terang & nyata. X smua bdk ada tahap I.Q yg sama  ;p

Rompakan Bertelor!!


Jangan bergerak! Ini adalah satu rompakan!!

Itu ayat skema perompak newbie ;) Telor? Ya, telur ayam mahupun itik. Kini telur bkn skadar bhn mknan ataupn balingan semasa upacara harijadi member. Telur di alaf baru kini telah diadaptasi dan diteknologikan oleh beberapa pihak sbg senjata utama mereka. Mmg merbahaya sbb stakat telur, apalah sgt kn??

Haaa...Ini cite dh lama, tp aku nk cite gak. Info dr mmbr aku pny abg berpangkat ASP/DCP ntah apa2 lg la shortform polis ni yg keje kt JB dgn kes rompakan kereta. Nape nama dia rompakan kereta? Sbb anda dirompak semasa memandu kete di highway apatah lg di jln2 kg..

Mcmane tu? (Situasi di kg) Para perompak dan ahli2 majlis mereka bersembunyi di dlm semak kt tepi2 jln, bila anda melintasi dorg, Baaliiiiiiiinnggg!! Haaa, telur di baling ke arah cermin hadapan kete (windshield) anda, bile dh kene telur, anda sure huru hara, sepantas kilat tarik batang wiper kn? Tuuu diaaa, bila teluq dh pekena ngan ayaq, maka kabur lah cermin anda..Bila dh kabuq, sure korg benti tepi..Time ni la ahli2 majlis td menyerbu ke arah korg, slamaaat, unless korg mmg power self defense ;)

(Situasi di highway) Cara ballingan berlainan tp ending yg sama ;) para perampok ni overtake kete korg, pastu bbaaaliiiiingg!! hal yg sama, korg benti korg kene..kes ni berleluasa kt area Johor dlu tp skang mcm dh syp je, x leh crk mkn dh kot ;p cara terbaik nk atasi serangan ni dgn jgn wipe cermin korg bila tkene telur, crk tmpt yg slamat(rmai org) br benti n wipe, x pn slowkn sket kete pastu wipe la puas..ish..ish..ish..dunia, duniaa

15 February 2011

Hornet~Bite


Wakaoo!!! Aku hny serangga kecil tp aku pny bisa yg merobah idup kamo ;p

Menatang dlm gmbr ni aku slalu nmpk kalo blk kg, mmg habitat dia kt kwsn mcm tu tp ade gak aku nmpk kt bndr2 ni cuma krg je la populasi nye..Nmpk mcm harmless kn (sbb aku slalu wat main dlu, dia ade kt pintu2 kayu kt skola) tp br skang aku tau ade 'kasta' dia yg dangerous ;) tebuan beza dr lebah, tebuan dlm gmbr ni tebuan kunyit namo eh sbb ade line kuning kt bontot dia..yg aku tau slama ni tebuan tanah yg deadly, ghupenye dia ni pn sama gak..

1 titis bisa dia bole buat muke korg jg mcm apam :) kalo kne kt bdk kck mmg 'slamat' laa (kalo x bwk g spital dgn cpt) kalo tkene je sengat, tmpt kne tu trase pedih (aku pernah kne tp lain spesis) pastu bengkak+gatal+pedih, so nk garu pn mcm x best..pastu kalo dibiar nnt antibody jd lmh..

Apa yg aku nk bgtau kt sni? Bila dh tkene sengat lebah/tebuan ni, konpem org2 tua ckp "haaaa, cpt ltk myk angin bg ilang gatal/ etc." Myk angin/myk panas x elok utk rwtn segera sbb nnt lg pedih jadinye..toksik dlm bisa tebuan ni akan serang saraf & terus ke otak, biasenye mangsa kne g cek kt spital sblm 3 jam. Cara nk krgkn sakit tekap tmpt sengat dgn ais or air sejuk..Sssyiookk je rasa nnt, pastu trus la g cek kt doc, jgn buat x tau je plak, kang lain lak jd..

Ahhaa....Kantoi Sudaaa

Ihsan: Rozaimah
Bikin maluuu ajaa..lg2 merendek time Valentine, kang aku ckp bodo tau plak nk melenting..Ni sbhgn org yg x pernah amik pengajaran atau x pernah di ajar? Kotornye badan ko, dh la kurang dr 24 jam org nk sambut Maulud Nabi..Mana pegangan korg neh?? adussss....

Dh la tu, kantoi kt hotel bajet plak tuh, aisey, baik sedekah je la duit bilik korg tu, ada gak guna time korg mati nnt, ish...ish...ish....Sedey mmg sedey, hampir 150 org yg sangkut mlm td! Ni yg kantoi, yg x kantoi ape cer? tunggu la lg 8-9 bulan, ade la kes buang baby..

Korg ni menenggelamkan mlm Maulud Nabi, ikutkn sgt budaya asing..kalo nk ikut budaya dorg, g la negara dorg, dok kt sana, mampu? Booking bilik pn kt hotel bajet, cait!!

How To Survive A Heart Attack


Uuuuggghh!! Sian pkck neh, tp tu gmbr hiasan je k..Ni nk story on heart attck when u r alone...skadar pengetahuan, mana la tau kot2 tkene bile2 nnt, tp mntk dijauhkn laa  ;) amiiiin.

Katakanlh kite blk dr keje sorg2, keje td pnuh dgn dugaan Tuhan, sedih+frust+penat = tetibe je trase sakit dada yg melampau, tgn dh mcm nk keras smpai la ke jaw kite..nk ke spital mmg payah la, dulu ade blaja CPR tp mcmane nk buat kt diri sndri? adoi, redha je ke nk usaha lg ni?

Ok, rmai yg kene heart attack ni time sorg2 and harapan slalunye tipis to survive..org yg jantung dia tetibe lemau ni or jantung dia x bfungsi dgn baik tetibe ade lbh krg 15 seconds je sblm dia x sdarkn diri..Apa nk buat kalo cam gini, anda cube utk batok sekuat2nya..victims can help themselves by coughing repeatedly & vigorously. Tarik nafas dlm2 pastu BATOK!!

Buat setiap 2 seconds smpai jantung ok or ade perubahan yg +ve smentara ada org dtg tlg. Deep breaths get oxygen into the lungs & coughing movements squeeze the heart & keep the blood circulating (kate omputih). Tp ni rawatan utk sementara je, bile jantung dh ok cpt2 la crk pertolongan..

Harap dgn info dpt la aku kurangkn kematian skt jantung berseorangan ;)

Ihsan: BBM Khuzaimah

14 February 2011

Pandai Dah!!


Huhh...x ku sangka cempedak mnjadi nangka! bwk la hero2 ni ke tesco.
Saja lalu kt tmpt mainan, nk usha2 je la konon, dgn x semena2 dgr bdk menjerit..Anak aku plak tu, bikin malu ja, dorg dh pndai demand nk brg2, adoiiii, korg ni kck lg, buat campak2 je kalo beli.

Tp bkn dorg fhm pn kalo aku bgtau gitu, havoc dept mainan, nk x nk kene la bg dorg sum toys to hold, x jd jugak..dorg jerit lg, nk jugak bnda yg dorg tunjuk, korg dh tau ke bnda yg aku bg tu brg mura2 je ;p  nk jam toy story ghupenye..alahai, ikutkn aje la..Tu muke dh happy la tu dpt brg idaman, x tau la brape lama leh thn...Shot $$ ayah ko bln ni ;) len kali tunggu dlm kete je k

It's a Valentine's Day Dear!!



Ehemm...sebut je topic ni, bdk skola pn tau hari apa..Tp sape yg leh sambut? Topik ni melibatkn keagamaan, lg2 negara kite ni berbilang kaum, so aku tulis isu ni utk org ISLAM & yg BKN ISLAM jgn la terasa apa2 ok?

Ramai org melayu ckp dorg x sambut, alhamdulillah tp x smuanye, ada gak yg sambut, kalo x caya, every 14th Feb. korg g la kt mall mana2 sure ade muka mlayu yg melepak ngan bunga, coklat kt tgn, tu x pe lg kite x leh nk tuduh, tp bila tgk ade kad "happy V day" or seangkatan dgnye amcam? sedey gak kadang2 tu.
Korg nk slhkan sape? Dia? Ustaz? Cikgu? Parents? Kwn? Media? soalan ni yg paling pyh nk jwb, mana2 hal pn soalan yg cam gini buat org berpikir 4324kali :)

Semlm TPM ada sebut 'Valentine's Day diharamkan di Malaysia', keras bunyi tu tp ade sambunganye, 'utk org2 Islam. Mereka tidak perlu menyambut perayaan yang bercanggah dgn agama'. Aku dgr TPM ckp dlm berita, syukur, pemimpin dh sound, bkn sound tp berpesan..br la nama pemimpin, memimpin rakyat :)
ok, berbalik pd 'V day', x yah la nk dgr ckp Majlis Fatwa Kebangsaan br '000oooo, x bole buat la, x leh sambut la', toloooong ar, kt umah masing2 ade quran kn, bkn suh baca je, fhmkn makna apa yg korg baca tu (aku pesan utk diri aku gak)..

Nk cite sejarah Valentine's Day x yh la kot, smua org dh tau, cuma tepat x tepat je crite masing2, tp kalo nk tau tulis la kt komen bwh nnt, leh aku cite sket2 yg aku tau..tp yg pastinye ia adalah perayaan Christian, biar la dorg yg sambut, kite ni berkasih setiap hari lg spesel, x yah ade hari2 tertentu nk igt, btul?

13 February 2011

Malaysian Driver

Pg ni aku ke psr tani sec 13 dkt ngan stdium s.alam..bwk ler si kembar sbg teman aku. Apa yg aku x puas ati sgt pg ni bila tgk driver yg x de toleransi ngan x ikt rules..bkn tkene kt aku, tp time aku tgh lpk bg ank mkn dlm kete, nmpk la drvr2 yg terer ni buat hal..bkn stakat double park tp triple park!
Dh la bikin triple park, ade drvr kt dlm kete tu,tp bile tgk kete lain jem truk bole plak buat slamber isap rokok lg..baguih pny pe'el..
Beza mmg berbeza, aku x la byk merantau tp ade la 3 4 ngara lain aku g, maka aku x heran la drvr2 msia ni dpt 1st rankng of rudeness on d road ;( sedey sedey

12 February 2011

Fuuuhh!!


Ari ni patutnye gi jln2, org lain g jln2, tp aku dok ngadap pc ni dr bgn tdo smpai ke mlm ;( manyak plak keje kene buat..sementara borink dpn pc ni, smpat la menyelewengkn jari menggoooooglekn diri aku(jahanam bahasa). Pastu bukak plak FB, opocot!! terlompat aku baca status sorg ni..
Aku x mo la tulis apa yg dia tulis, tp aku rumuskn je la(sbb bhs dia keras sgt!)dia ni si Isteri yg mara kan laki dia..tp 1. bahasa biar cantik sket(suami awk tu) 2. perlu ke kalo korang gadoh nk tulis kt FB?? Jgn slh gunakan teknologi, kalo isteri ni agama lain x pe, ni 'org kita'..x tau ke dosa? ke dh marah sgt x tpikir psl dosa dh? bkn nk kondem perempuan, laki pn ade gak buat camtu, cuma aku pelik laa, korg pny hal rumahtangga mau kasik 1 dunia ke? ish...ish...ish...
Harap menjadi iktibar buat korg dan juga aku. Risau dgn keadaan skang ni, mcm2 hal jadik, yg sedihnye bangsa sendiri plak tu, ke sbb kite ni dok kt M'sia, so kite nmpk bangsa kite je yg teruk??

Delusional Disorder

 


Semlm berborak ngan kwn baru tntg kaunseling, agak tertarik dan takut bile ktorg bckp ttg sakit delusions. Aku pn x sedar sebenarnye pnykt ni mcm 'ade je kt keliling aku'. Pnykt ni jd bile kite dgr suara lain, tp bkn histeria, kalo dlm kartun tu ade setan kt tlinga kiri, angel kt belah kanan la :)


Pnykt ni namanye gejala schizofrenia atau gangguan mental. Tp jgn slh anggap, schizofrenia bukan gila. Jangan panggil ia gila kerana gila adalah perkataan yang terlalu kejam, sedangkan mereka hanya mengalami gangguan mental yang boleh diubati. Pastu aku pn terus je google word ni.

Schizofrenia dianggap antara gangguan mental yang biasa dan dianggarkan membabitkan satu peratus daripada jumlah penduduk atau 250,000 orang. Paling memeranjatkan, ia kerap melanda golongan muda dan lebih ramai lelaki muda mengalami schizofrenia pada umur 15 hingga 30 tahun berbanding wanita. Di seluruh dunia, dianggarkan 24 juta pesakit mengalami masalah ini.


Menurut Perunding Psikiatri dan Epidemiologi Klinikal, Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental Hospital Kuala Lumpur, Dr Salina Abdul Aziz, pesakit lelaki paling ramai mengalami masalah schizofrenia ketika berumur 21 hingga 30 tahun dan bagi wanita insiden boleh berlaku pada dua peringkat umur iaitu antara 21 hingga 30 tahun dan 31 hingga 40 tahun.

Malah, orang Melayu juga dicatat paling ramai mengalami gangguan mental (1,336 orang pada 2004) berbanding Cina dan India; namun angka ini mungkin bukan gambaran sebenar kerana ia dibuat berdasarkan taburan penduduk (jumlah penduduk Melayu di negara ini jauh lebih tinggi daripada bangsa lain).

Namun seperkara yang menarik ialah ramai pesakit adalah orang bujang. Bagaimanapun, orang yang mendirikan rumah tangga turut mengalami masalah gangguan mental diikuti individu yang bercerai, balu dan berpisah.

Hasil kajian juga mendapati golongan yang berpendidikan sederhana iaitu sama ada hanya tamat sekolah rendah atau menengah paling ramai mengalami schizofrenia. Schizofrenia juga menyebabkan 68 peratus pesakit tidak dapat bekerja atau tidak pernah bekerja.

Jika anda ada ahli keluarga yang menunjukkan gejala schizofrenia, jangan putus harapan kerana gangguan mental ini boleh dirawat. Masalahnya, ramai pesakit di negara ini lambat mendapatkan rawatan dan hampir separuh perlu dimasukkan ke hospital.

Kelewatan ini menyebabkan proses pemulihan menjadi sukar dan mengambil masa lama. Lebih membimbangkan, schizofrenia yang tidak dirawat boleh mengakibatkan komplikasi kesihatan lain dan 50 pesakit disahkan mengalami masalah tekanan darah tinggi dan kencing manis.

Lebih menyedihkan, hanya 28 peratus pesakit meneruskan pengambilan ubat selepas setahun menjalani rawatan, manakala 26 peratus tidak mendapatkan rawatan susulan, 46 peratus lagi berpindah ke pusat rawatan baru dan lima peratus lagi meninggal dunia.

Punca schizofrenia

Walaupun ia dikatakan penyakit keturunan, kajian mendapati 75 peratus kes tiada kaitan dengan genetik. Hanya 15 peratus pesakit dilaporkan datang daripada keluarga yang mengalami schizofrenia (enam peratus membabitkan ibu bapa dan sembilan peratus adik-beradik).

Saintis percaya ia disebabkan beberapa faktor yang merangsang kepada gangguan mental, termasuk ketidakseimbangan kimia otak dipanggil dopamin yang dihasilkan berlebihan hingga menjejaskan fungsi otak.

Pesakit menunjukkan beberapa gejala, tetapi secara umumnya mereka lebih suka menyendiri, tidak mahu bercampur dengan orang lain, murung dan tidak boleh menumpukan perhatian. Malah, ada yang mengalami masalah delusi (gangguan pemikiran) dan halusinasi (gangguan persepsi).
Gejala schizofrenia dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu:

- Gejala positif - Ia paling mudah dikesan kerana pesakit menunjukkan tanda yang tidak berlaku pada orang sihat. Ini termasuk delusi seperti paranoid, sukar bercakap, fikiran bercelaru dan kadangkala perlakuan menjadi kelam kabut.

Pesakit juga kerap mengalami halusinasi dan mendakwa mendengar suara orang bercakap yang menyuruh mereka melakukan sesuatu perkara. Biasanya pesakit akan melakukan perbuatan yang dia sendiri tidak tahu akibatnya.

Pesakit juga lebih suka memencilkan diri, tidak mahu bercampur dengan orang lain, bercakap atau tersenyum seorang diri, mutu kerja merosot, sukar tidur, selalu berasa resah dan fikirannya menjadi perlahan.

- Gejala negatif - Ia merujuk kepada kehilangan keupayaan membuat perancangan, bercakap, menunjukkan emosi dan mencari kegembiraan dalam hidup. Gejala ini sukar dikesan dan ia sering disalah anggap dengan masalah kemurungan.

- Gejala kognitif - Pesakit mengalami kesukaran menumpukan fikiran, ingatan terganggu dan adakalanya mereka tidak boleh membuat sebarang keputusan. Bagaimanapun, gejala ini sukar dikesan dan ia memberi kesan negatif dalam jangka masa panjang dan mempengaruhi kehidupan pesakit.

Gejala lain termasuk kemurungan, keresahan berpanjangan dan kadangkala timbul keinginan membunuh diri.


Hampir 10 peratus pesakit schizofrenia mati cepat kerana membunuh diri. Kajian sejak 20 tahun lalu yang dijalankan di Singapura mendapati, tujuh peratus pesakit schizofrenia muda mati membunuh diri kerana tidak mendapat rawatan baik.

Stigma negatif orang sekeliling, terutama keluarga yang menganggap atau memanggil mereka  boleh membuatkan keadaan pesakit menjadi lebuh buruk. Ada pesakit menerima nasib lebih malang apabila keluarga membuang mereka.

Malah, sikap keluarga yang terlalu mengongkong, suka mengkritik, tidak memberi peluang pesakit berdikari, membuat keputusan atau melakukan kerja disukai sebenarnya turut merangsang kepada gangguan mental yang dialami pesakit.
Kurang faham mengenai penyakit, tiada komunikasi dan penyalahgunaan dadah juga boleh memburukkan keadaan sehingga pesakit kehilangan kerja atau tempat berlindung, mahupun terdorong melakukan jenayah kecil (hasil daripada halusinasi, tetapi jumlahnya kecil).

Secara umumnya pesakit yang mengalami masalah schizofrenia pada usia muda lebih sukar dirawat berbanding individu yang mula mendapat gangguan mental ketika dewasa dan matang. Ini kerana personaliti stabil dapat mengelak seseorang diancam gangguan mental.

Namun, setiap pesakit masih ada harapan untuk kembali menjalani kehidupan normal dengan syarat mereka mematuhi jadual pengambilan ubat yang perlu dimakan sepanjang hayat.

Ubat generasi baru antipsikotik seperti aripiprazole didapati mampu mengembalikan keseimbangan dopamin dalam otak yang secara tidak langsung memberi kesan positif terhadap semua gejala schizofrenia, termasuk masalah kemurungan dan keresahan berpanjangan.

Ubat ini bagaimanapun tidak mampu menyembuhkan schizofrenia, tetapi mengawal gejala dan membolehkan pesakit menjalani kehidupan normal yang lebih baik. Stigma takut kesan sampingan selalu membuatkan pesakit berhenti mengambil ubat.


Ahli keluarga perlu bersikap prihatin tetapi ada perkara mesti diberi perhatian, iaitu:

- Jangan bersikap terlalu mengongkong.

- Jangan suka memberi kritikan negatif terhadap semua tindakan pesakit.

- Beri pesakit peluang berdikari dan membuat keputusan sendiri.

- Rangsang pesakit supaya dia bersemangat dan berfikiran positif.

- Elak membiarkan pesakit bersendirian dan bermuram.

- Bantu pesakit mengenal pasti masalah dan cari jalan penyelesaian.

- Timbulkan suasana gembira dan memasukkan pesakit dalam semua aktiviti keluarga supaya pesakit berasa dihargai.

Ingin sesuatu yg senyap??

Ohhooiii, kekadang anda merasa bosan dengan rakan sepejabat yang bising ? tak boleh menumpukan perhatian … ? aiseh payah tu ! nak halau tak tergamak la pulok. Ok, anda boleh try gunakan web ini menghasilkan “white noise”.

Apa itu white noise ? White noise ialah bunyi kosong seperti bunyi lautan atau TV yang tiada siaran. Boring ? ya kadang-kadang boleh membantu anda menumpukan perhatian dan terapi tidur .. erk betul ker ? Anda boleh mencubanya di http://www.simplynoise.com/

11 February 2011

My Precious

10 August 2009

Tarikh bersejarah buat diri aku secara personal, hampir 9bulan menunggu, mcmane rupa, mcmane suara korg, at last kuar gak sbb mummy korg dh x larat nk menahan kelasakan korg kt dlm tu :)
Syabbas beteh! walaupn kurang berat bdn 1.7kg je, korg lpk kt NICU dulu 2minggu, pastu korg dc dgn sihat, alhamdulillah.
18 Syaaban 1430 (kalo x silap) jam 11:12 & 11:14 p.m lahirnya kedua² putera aku..waaahahaha....happy? x yah habaq la mcmane, anak 1st, lg² double..aku menunggu dr pkul 4 ptg dan berakhir dgn caesar, x pa, jnji smua selamat..
Line kiri tu Ammar Ashraf, hok yg kanan ni Adam Ashraf, sape abg? haa, crk le sendiri, smua dh tersirat kt nama dorg ;)


Picture




























24 October 2009

Cukup 2 bulan, berlangsung plak upacara cukur jambul & aqiqah anakanda aku..fuuhhh!! fenin la, mcm kenduri kawen, sekor lembu ditumbangkn sbb harga kambing 4 ekor pun dh sama ngan lembu. Jnji tanggungjwb aku setle utk dorg, tp ade byk lg yg perlu dipikul pas neh ;) jemputan? semua sdara mara terhampir terjauh kene ajak, kwn aku, kwn bini, kwn atoknye, kwn makwan nye pn harus di ajak. almaklum la,cucu 1st  kaaaaann..ngeh ngeh ngeh



Picture












Ma Princess ~10.01.11~

Lum puas melayan si kembar, dorg dh ade adik la pulok ;) rezki Rabb mmg tiada batasan, Dia maha mengetahui semua perkara dan Dia juga menguasai atas semua benda. Alhamdulillah, atas kurniaanNya seorg anak perempuan di anugerahkn pd aku..
ni la 1st time aku nengok bini aku bersalin dpn mata, aku menyambut anak aku 5saat slps dia menghirup udara di bumi ni...pipi merah, suara lantang, tu 1st impression aku. tp tanpa diduga, abg²nye dh mula merajuk & buat perangai, brape lama nk lyn merajuk dorg ni? same² la kite tungguuuu................


Picture    













4.2.2011 

Ahhhaii....lum smpai sebulan princess ni kt bumi dh buat majlis aqiqah yee~..snang, x yah tunggu lama², jalan je trus..majlis dibuat skali ngan 2nd cousinye = girl jugak (kazen aku pny anak la)..berlaku di kg sebelah bapak aku, hny majlis kecil2 dgn tetamu masjid dan keluarga dr ketiga-tiga pihak...alhamdulillah, smuanya berjalan dgn lancar, selesai sudah tugas aqiqah aku terhadap si kecil neh  :) terima kasih diucapkan pd sponsors kuih-buah-kek-lauk pauk-tenaga dan juga rumah, jasamu tetap dikenang ;o muafakat membawa berkat, amin.