10 June 2011

Home » , » ASB/ASN ~Amanah Saham Nasional Haram

ASB/ASN ~Amanah Saham Nasional Haram


Haiishhhh...rata2 org bumiputra ada saham ni kn?? tp nape br skang ni isu neh dihangatkn...mmg dh lama hangat pn nk naik hangit...tu psl aku x terbuat2 lg ASB aku even
kwn2 or promoter rmai yg suruh..aku tau keuntungan & jaminan saham ni baguss..tp tu laa, x smua yg indah, yg bagus tu halal di sisi agama Islam..bkn Islam tu menyusahkn, ada kebaikan yg kita x nampak, mungkin bkn pd kita tp pada org lain..faham x?
ni surat dr JAIS...so bnda ni bkn skadar criter yg disebar melalui angin ataupn bloger..
Di selangor sendiri ASB kategori tidak halal. Maksudnya kat sini hanya orang2 selangor je kot yang tak boleh melabur ASB ye tak? Ataupun jika korang berada di selangor maka korang takley melabur dalam ASB. Aku pun tak pasti mana yang tepat. Cuma apa yang aku nampak benda neh celaru. Sama je macam hukum rokok. Macam poco2. Semua pun celaru lagi mencelarukan.

fatwa perak ==>

"Bermuamalah dengan skim ASN dan ASB adalah harus dan segala keuntungannya berupa dividen atau bonus hukumnya HALAL".

fatwa selangor ==> tidak halal [rujuk dalam surat di atas]

Tengok bawah pula ;

PINJAM DUIT DARI BANK UNTUK SERTAI ASB
Walaupun isu di atas masih diperdebatkan oleh mereka yang berkenaan, namun jika anda meminjam dari Bank Konvensional untuk tujuan menyertai pelaburan ASB, ia telah disepakati haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan semua mufti-mufti Malaysia. Ini kerana pinjaman wang dari bank konvensional tersebut adalah riba. Tatkala itu, isu ASB tidak perlu diambil kira lagi kerana asal cara dapat duit untuk melabur itu pun sudah haram.
Sekian, Wassalam


Ikut dari kefahaman aku lah kan.. maksud kata2 di atas ini ialah ;

1. Bila kita buat pinjaman dari bank contohnya maybank untuk tujuan melabur ASB hukum dia haram. Sbb kita meminjam utk pelaburan..ada ayat dia tp aku dh lupa *sila rujuk ustaz yg bertauliah k*

2. Kalau kita melabur ASB guna duit kita sendiri hukum dia pula berbeza2 ikut tafsiran ulama. 

Kalau korang tanya aku, aku petik ulama yang cakap hukumnya halal ataupun harus je. Kalau aku boleh memilih tafsiran ulama, maka aku sudah tentu pilih yang paling dekat dengan kepentingan aku. Kalau haram melabur di selangor maka aku boleh lari dan melabur kat tempat lain. Korang nampak tak apa yang aku cuba terangkan neh?

Sebab tue aku cakap kalau macam neh cara majlis fatwa buat kerja.. ada baiknya dorang bersara. Aku bukan di posisi nak perli dorang bhai. Aku pun bukan di pihak yang nak memperkecilkan dorang. Apatah lagi nak mempersendakan ilmu dorang. Tapi sekarang neh aku di pihak yang celaru bhai. 

Bila aku masuk perak poco2 haram tapi ASB harus. Bila aku jejak selangor poco2 halal tapi ASB tidak halal. Time nak merokok keluar daerah selangor sket masuk lah area kl ke perak ke rokok dah jadi halal. Jadi kat sini lain2 negeri lain2 fatwa. Bila aku nampak member aku merokok dalam daerah pahang aku takley tegur sebab kat pahang rokok tidak difatwakan haram. Kalau nak tegur tunggu dia jejak selangor dulu. 

Majlis fatwa kebangsaan pun aku tak faham satu haram jadah fungsi dorang. Selain dari kasi orang celaru.. dorang cuma pandai bagi orang serba salah/keliru. Buat hukum, tetap peraturan, tapi tiada kewajipan untuk menguatkuasakan apa yang telah diputuskan. Bila aku mempertikaikan fatwa bukan bermaksud aku pertikaikan hukum Allah swt. 

Tapi aku pertikaikan cara penguatkuasaan fatwa itu sendiri. Kalau macam neh cara majlis fatwa berkerja.. alamatnya ramai lah orang islam biol cam aku. By the way kekawan yang nak melabur ASB boleh masuk negeri lain yg menghalalknnye. Bole plak ker buat gitu. ntah ler kwn2..*rujuk ustza yg bertauliah k*
Aku dpt wall post ni dr blog islamituindah..renung2 kn la ye kwn seislam ku sumber: amenoworld

No comments: