08 April 2011

Home » , » Telor Tiruan ~cara pembuatanYe~ awas g.e.r.a.k langkahMu uwowoo..

Telor Tiruan ~cara pembuatanYe~ awas g.e.r.a.k langkahMu uwowoo..

Hebat!! cukup hebat!! Adoyaiiii....mmg ko paling gempak la weyy, smua bnda nk 'clone', agak2 la, bnda semulajadi pn mau bikin pirate kaa?? haiyooooo...igt dlu kt negara dia je bnda neh, laa ni dh merebak smpai ke M'sia..hampessss...crite telor jadian a.k.a tiruan neh dh ada kt China, skang telor ni dh berada di kdai berhampiran anda?? heheheheee....nk bli telor pn dh pyh la pasni, nk cek 1 per 1 eh..

Kt sini aku x nk cite pasal isu ni, cuma nk cite mcmane dorg kasik bikin
ini teloR..mari kite tgk sesama k>>>>>>>>>>>>>>
Haaa..tgk isi teluq neh, sama jer ngan ori..tp nmpk selaput putih tu mcm keras sket

Ade beza? haaa..ce cite ce cite...kuning dia mcm lain je kn..kn..kn

Ini bhn2nye ye puan2, 500g resin, 1kg karbonat, 1 peket Alum, 2L air dan apa ntah lg dlm gmbr tu :)
Jgn lupa, acuan telur kuning & telur. Kuning telur dibuat dr kalsium chloride
Tuang dgn berhati2 ye puan ke dlm acuan tu
Utk buat selaput luar, kite gunakan Paraffin Wax ye..yg color jernih tu
*China adalah antara supplier terbesar paraffin wax ni>>side effects .........................
Skang, kite buat kulit telur plak k.hati2, telur ni very fragile..yg putih tu bhn kimia apa la plak ek??
Wallaaa..teluq dh nk siap. tp x kuat mcm teluq ori laa, mcm lain je color tuh ;)
Gorrengggg pun sodap!! Jgn tertiPu ye.....
Beza telur tiruan neh, dia perfect sgt, putih gebu, licin mcm fair n lovely ;)
*bole la amalkan ye..tuuup taaapp tuuup taappp, aleXanderrr!!  :) bile plak ayam nk di clone kn? ke dh ade ayam clone?? muakekeke...bersama kite mencegah Jenayah Cetak Rompak...sian ibu ayam

3 comments:

raudhah said...

salam...boleh saya share?

lagi 1, mungkin inilah antara sebab mengapa saya sll pilih telur yg berwarna lebih gelap d pasaran.

terima kasih ats info =)

GURU BESAR said...

baguih la info ni..bole la try nnt :) sy pn mohon share ye

Ashr said...

ok guyss..bole je kalo nk share..info beguna kn ;)