08 March 2011

Home » » Cara nk Blok Websites...

Cara nk Blok Websites...

Hahahah...bab ni aku suka sgt sbb mendajal org ;) tp bg mak bapak, knowledge ni amat penting bg menjaga anak2 kite dr masuk ke web yg ngarut2, x yah la nk terangkn panjang lebar web's' tu kn ;) even kalo nk blok dorg dr ngadap FB and games pn bole..heheheh...

Ada prog yg canggih utk blok website2 ni tp kt sini aku terangkn yg FREE je la tp korg kene la rajin explore PC tu sket..snang jer, x ssh pn..kalo kt tmpt keje, aku suke blok FB, YM ngan youtube..menyengkak je org lain ;)
orait, enough for that..let's begin.......

Cara2nya:

1. Cari file HOSTS. Biasanya dia kat C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
2. Rightclick file tu, pastu select OPEN
3. Pastu dia suh bukak OPEN WITH... korg scroll sampai jumpa NOTEPAD. Click NOTEPAD tu... pastu click OK.
4. Bila dia bukak jer dalam notepad, jangan tukar apa2 kat file tu... tapi tambah kat bawah sekali camni:
         127.0.0.1 [url]www.google.com[/url]
         127.0.0.1 nama.website.com
         127.0.0.1 forum.cari.com.my
5. Takyah letak http:// ke apa.... nama site jer... [url]www.nama.com[/url] etc
6. Pastu save file tu.

Cara camni, bila type jer kat browser site yg dah set kat atas tu, dia nanti kata website not found atau dia mintak login and password. Takleh masuk.
Ataupun number dpn tu korg leh tukar num lain 127.0.0.1 --> 298.12.4.23..num ni refer ke each website, kire mcm IC num utk website la..type:
298.12.4.23 www.youtube.com (dia akan direct link ke web motortrader kononye, so x dpt crk youtube)
tp make sure korg igt apa yg korg tukar, kang sndri x bole surf mana2 ;)

Bukak browser, clear cache, and cuba bukak site yang telah di'ban'kan tu. Kalau takleh masuk, kita dah berjaya.

Tapi... haa... ada tapi ni... kalau masih boleh bukak, buat camni...

1. START>RUN
2. type in>> services.msc
3. Click OK
4. Bila Services window tu bukak, scroll sampai jumpa DNS CLIENT
5. Rightclick DNS CLIENT tu, pastu pilih PROPERTIES
6. Kat GENERAL tab, cari STARTUP TYPE
7. Dari dropdown menu tu, pilih MANUAL
8. Pastu click OK.
9. Restart computer tu.

Kalau ada apa2 pelik jadik, korang tukar balik jer setting kat atas ni back to default. Takde masalah.

Selamat mencuba

2 comments:

dannicash said...

Great tips..

Ashr said...

yep..but theres lot more software to use